Sekcija za ekološku psihologiju - poziv na sastanak 5.2.2021.

Poštovani kolegice i kolege,

u petak, 5. veljače 2021. godine na zoom platformi ćemo u 18 sati početi sastanak Sekcije za ekološku psihologiju HPD-a nakon godinu dana neaktivnosti. Na sastanak pozivamo sve članove Sekcije, i sve druge zainteresirane članove Hrvatskog psihološkog društva.

Prema sadašnjim naznakama, ova bi godina mogla biti godina povratka života u redovne tokove, a naša misija zacrtana inicijativom prof. Dževdeta Hadžiselimovića ostala je ista. Sažetak misije možete pogledati na našem uvodnom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=4n7thbbFGto

Dvije krize iza nas, zdravstvena i ekonomska, prilično su dobro razjasnile s kakvim ćemo se društvenim problemima susretati u budućnosti. U protekloj je godini ogromna većina populacije osiromašena, a nekoliko je krupnih globalnih kapitalista (nominalno) udvostručilo, ili uvećalo svoje bogatstvo unutar tog reda veličine. Kao što vidimo, ovakva promjena u korist “najuspješnijih”, kakvima ih smatra doktrina neoliberalhog kapitalizma, nije dovela do rješenja ni jednog pojedinačnog problema. Ekološki problemi, područje interesa naše Sekcije, nisu olakšani čak niti u najbližem krugu poslovnih interesa spomenutih bogataša. Jednako tako, nema ni govora da je koncentracija moći i kapitala dovela do takve privredne strukture u kojoj su problemi bar djelomično riješeni na širem planu. Smanjenja potrošnje fosilnih goriva i ostale pozitivne promjene su jednostavne posljedice sigurnosnih mjera povezanih s pandemijom, a ne dio strategije ekoloških poboljšanja u društvu. Osim povećanja socijalnih razlika, pogoršala se i slika međunarodnih odnosa. Po jednima je u toku razvoj novog hladnog rata, a po drugima i srljanje u novi, agresivni i oružani rat globalnih razmjera. Ni jedan ozbiljan analitičar ne smatra da se međunarodni odnosi nalaze u stanju smirivanja.

Konačne odluke o razvoju naše civilizacije nastavak su odnosa u malim sredinama, odnosa koje formiramo u krugu najbližih osoba, u radnom okruženju i demokratskim strukturama koje biramo da zastupaju naše interese. Naši se mali uspjesi vide u razvoju ipak uspješnije i humanije slike društva u odnosu na društvo pred tisuću godina, ali se naše sitne greške gomilaju kao veliki društveni problemi, čijim iskorištavanjem vrlo uzak krug ljudi, posebnih psihopatoloških osobina, s rukovodnih funkcija ostvaruje svoje bolesne i zlonamjerne naume.

Uz našu misiju koja nas obavezuje da doprinesemo rješavanju ekoloških problema s pozicije psihologa, ove godine će Sekcija po prvi puta imati i skromnu financijsku podršku. Ako to Društvo dopusti u smislu formalne provedbe, tokom veljače će na račun HPD-a doći najmanje 10.000 kn neto sponzorstva za naše aktivnosti. Ovo sponzorstvo neće biti trošeno na aktivnosti kojima se već osobno bavim: uređenje site-a, pripremu video i audio materijala, ni bilo koju drugu od mojih osobnih aktivnosti.

Predlažem da svatko od vas razmisli kakvim bismo aktivnostima Sekcije mogli svrsishodno iskoristiti spomenutih 10.000 kuna, i svoje ideje prezentira na prvom idućem sastanku Sekcije. Mogu to biti prijedlozi jedne aktivnosti od većeg značaja, naravno, u okvirima skromnog budžeta od 10.000 kuna. Možemo umjesto toga isplanirati i provesti nekoliko manjih aktivnosti, poput putovanja ili susreta u prirodi, iz kojih će proizaći neki javni sadržaji plasirani u medije. Aktivnosti možete voditi osobno, kao vlastite male projekte, ili potražiti pomoć i suradnju drugih. Sve su ideje i prijedlozi dobrodošli. Kada prijedloge pripremate, molim Vas da to učinite i u sažetoj verziji, pogodnoj za prezentiranje u deset minuta.

Predlažem sljedeće točke dnevnog reda:

1) Prijedlozi aktivnosti Sekcije u 2021. godini;
2) Razno.

U međuvremenu vas pozivam da ovim putem ili u direktnoj komunikaciji s drugim članovima Sekcije, razmotrite sve teme i pitanja koja biste rado prokomentirali na sastanku Sekcije, i tako se pripremite za efikasniji sastanak.

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/81020028644?pwd=WE1CQ1haSnIyTUU0MVl6clIrR1JTZz09

Srdačan pozdrav,

Tvrtko.
natrag na vrh ▲
Pet, 03. 05. 2024 10:58