Logo
Ispiši ovu stranicu

10. rujan - svjetski dan prevencije suicida

10. rujan - svjetski dan prevencije suicida
Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. rujna, u Hrvatskoj će biti obilježen pomno osmišljenom akcijom. U sjećanje na osobe koje su tijekom protekle godine počinile suicid, volonteri Udruge “Životna linija” upalit će lampione duž Savskog mosta u Zagrebu.

Sugrađane su pozvali da od 17 do 22 sata podrže akciju te im se pridruže u paljenju svijeća i tako daju obol podizanju svijesti o potrebi prevencije samoubojstava na globalnoj razini.

Prema podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova, samoubojstvo je lani počinilo 657 osoba, što je porast od 5,1 posto u odnosu na godinu prije. Među njima je bilo 156 žena i 501 muškarac, što je čak 3,2 puta više samoubojstava među muškom populacijom. Nadalje, statistike MUP-a pokazuju da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj samoubojstava svih životnih dobi tijekom 2018. porastao za čak 83,3 posto, a u Požeško-slavonskoj za 50 posto.

Osobito je alarmantan podatak da je tijekom prošle godine broj samoubojstava djece i mladih do 25 godina u Hrvatskoj porastao sa 33 na 48 – za čak 45 posto.

Iz Udruge ističu kako naša država, u svjetskim razmjerima, ima visoku stopu suicida te smatraju da joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom.

Udruga “Životna linija” neprofitna je organizacija, a među članovima njezina Organizacijskog odbora su prof. dr. sc. Ante Bagarić, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina i Ljupka Hitrova, dr. med., spec. hitne medicine.

Pozivamo vas ukoliko pripremate bilo kakve programe ili događanja u povodu ovog dana, obavijestite nas o akciji kako bismo sve popratili u našim medijima.

Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR